Telefon
WhatsApp
PAYLAŞ
KAYDIR

BLOG

Sektörle İlgili Haberler Ve Bilgileri Bloğumuzdan Takip Edebilirsiniz…

Hizmet Bedeli

  • 224 Görüntüleme

Gayrimenkul Danışmanı Hizmet Bedeli:

 

Emlak alım-satım ve kiralama süreçleri hem emlak arayanlar hem de emlak sahipleri için karmaşık ve yorucu olabildiği için bu süreçlerde emlakçılardan ya da diğer ismiyle gayrimenkul danışmanlarından destek almak sıklıkla tercih ediliyor. Emlakçılar bir yandan alan ve satan ya da kiracı ve kiraya veren arasında sağlıklı iletişimi sağlarken bir yandan da sektörel bilgileri ile doğru seçimlerin yapılmasına ve işlemlerin prosedürlere uygun gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor.

 

Verilen her hizmetin bir bedeli olduğu gibi emlakçılar da sundukları alım-satım ve kiralama hizmetleri karşılığında taraflardan emlakçı komisyonu olarak adlandırılan bir ücret alıyor. Dolayısıyla gayrimenkul kiralarken ya da satın alırken emlakçı desteğine başvuracakların bütçelerini belirleme aşamasında bu komisyon bedelini de hesaba katmaları gerekiyor.

 

Emlakçı Komisyonu Nedir?

Emlakçı komisyonu temel olarak bir çeşit hizmet bedeli niteliği taşıyor. Emlakçılar gayrimenkul alım-satım ya da kiralama süreçlerinde alıcıya ya da kiracıya uygun özellikteki gayrimenkulün bulunması ve gösterilip tanıtılması, taraflar arasındaki görüşmelerin organize edilmesi ve anlaşmanın sağlanması, yasal prosedürlerin yürütülmesi gibi çeşitli hizmetler sunuyor.

 

Emlakçıların sunacağı hizmetin kapsamı sürecin en başında satıcı ya da kiraya veren ile yapılan yetkilendirme sözleşmesi ile belirleniyor. Hizmet sundukları süreç eğer satış ya da kiralama ile sonuçlanırsa emlakçılar, hizmet verdikleri kişi veya kurumlardan, işlem sırasında gerçekleşen para alışverişi üzerinden belirli oranlarla hesaplanan bir ücret talep ediyorlar ve talep edilen bu bedel emlakçı komisyonu olarak isimlendiriliyor.

 

Gayrimenkul danışmanları gerçekleşen emlak alımı, satışı veya kiralaması ile ilgili hizmetler için bir sözleşme düzenleyerek hem kendi haklarını hem de tarafların haklarını güvence altına alıyor. Ödenecek emlakçı komisyonu ve tutarı tarafların nasıl bir dağılımla ödeyeceği bilgileri bu sözleşme içerisinde yer alıyor.

 

Yapılan işlem bir gayrimenkul satış işlemi ise satış emlakçı komisyonu Alıma Satıma Aracılık Sözleşmesi kapsamında, yapılan işlem bir gayrimenkul kiralama işlemi ise emlakçı kiralık komisyonu Kiralamaya Aracılık Sözleşmesi kapsamında belirleniyor.

 

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Aktif olarak gayrimenkul satmayı, satın almayı ya da kiralamayı planlayanlar “emlakçı komisyonu 2022 yılında ne kadar” sorusuna yanıt arayabiliyor. Emlakçı komisyonu için belirlenmiş sabit ve standart bir tutar mevcut olmadığından, emlakçı tarafından talep edilecek bedeli net bir şekilde belirtmek mümkün olmuyor.

 

Yasal emlakçı komisyonu için gayrimenkul danışmanlarının talep edebilecekleri bedellerin üst limitleri oransal olarak Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik içerisinde düzenleniyor. Yönetmelik bu kapsamından dolayı emlakçı komisyonu kanunu niteliği de taşıyor. Komisyon bedeli ise ticarete konu gayrimenkulün türüne ve bedeline göre değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla örneğin konut alımı, satımı ve kiralanması işlemlerinde satılık ev fiyatları ve aylık kira bedelleri emlakçı komisyonu belirlenirken önemli rol oynuyor.

 

Kat karşılığında emlakçı komisyonu ne kadar?

Kat karşılığı emlakçı komisyonu süreç boyunca gayrimenkul danışmanının verdiği hizmetin kapsamı ve gerçekleşen işlemin bedeli baz alınarak Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin belirttiği limit ve oranlara göre hesaplanıyor.

 

Bu sistem ile boş halde duran ya da üzerinde eski durumda bina bulunan arsaların sahipleri ile müteahhit arasında yapılan bir anlaşma kapsamında bu arsalara yeni binalar inşa edilip bu binalarda yer alan dairelerin bir kısmının arsa sahibine verilmesine dayanıyor.

 

Uygulama sayesinde hem arsa sahibi inşaat masrafı ile uğraşmadan yeni bir veya birkaç daireye sahip olabiliyor hem de müteahhit payına düşen daireleri satarak yaptığı inşaatın maliyetini karşılayıp üzerine kar elde edebiliyor. Kat karşılığı süreçlerinde emlakçı arsa sahibi ile müteahhidi buluşturma ya da müteahhidin veya arsa sahibinin yeni binadaki dairelerinin satışını gerçekleştirme gibi görevler üstlenebiliyor.

 

Emlakçı arsa komisyonu ne kadar?

Arsalarla ilgili süreçlerde emlakçı komisyonu açısından diğer gayrimenkullere kıyasla farklı bir uygulama bulunmuyor. Arsa emlakçı komisyonu yapılan işlem satış ise gayrimenkul satışları için belirlenen komisyon oranına göre, yapılan işlem kiralama ise gayrimenkul kiralamaları için belirlenen komisyon oranına göre hesaplanıyor.

 

Arsalar sadece kullanım amacıyla değil aynı zamanda yatırım amacıyla da sıklıkla tercih edilen gayrimenkuller arasında yer alıyor. Arsaların alım satım ya da kiralama işlemleri de diğer tüm gayrimenkullerle benzer aşama ve prosedürler içerdiğinden hem alıcılar ve kiracılar hem de satanlar ve kiraya verenler emlakçılardan hizmet almayı daha konforlu bir seçenek olarak görebiliyor.

 

Emlakçı Komisyonu Yüzde Kaç?

Durum ister emlak alım satımı ister emlak kiralama olsun tarafların en çok merak ettiği konular arasında emlakçıya hangi oranda komisyon ödeneceği yer alıyor. Emlakçı komisyonu hesaplama ile ilgili tüm bilgilere Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında detaylı bir şekilde yer veriliyor ve bu sayede gayrimenkul satmayı ya da edinmeyi planlayanların ödeyecekleri emlak komisyonu hakkında önbilgi sahibi olmaları mümkün hale geliyor.

 

Yönetmelikte belirtilen oranlar özellikle komisyon bedelleri için makul bir üst sınır çizmeyi ve gayrimenkul danışmanlarının taraflardan aşırı yüksek tutarlar istememesini sağlamayı amaçlıyor. Dolayısıyla karşılıklı yapılan sözleşme çerçevesinde tarafların anlaşmaya varması halinde yönetmelikteki oranlara göre hesaplanan tutarların altında komisyonların kararlaştırılmasında yasal açıdan herhangi bir engel bulunmuyor.

 

Emlak alım satım işlemlerinde emlakçı komisyonu yüzde kaç?

Emlak satın alırken veya emlak satışı yaparken emlakçı komisyonu gayrimenkulün satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Yönetmeliğe göre gayrimenkul satışlarında emlakçı alım satım komisyonu olarak en fazla alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde dördüne (%4) karşılık gelen bir tutar talep edilebiliyor.

 

Emlak kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu yüzde kaç?

Emlak kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu hesaplanırken bir aylık kira bedeli baz alınıyor ve talep edilecek komisyon en fazla kiralamaya aracılık sözleşmesi içerisinde belirtilen kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarı kadar olabiliyor. Yönetmelik aynı zamanda, sözleşmede farklı bir şekilde kararlaştırılmadığı sürece kiralama için oluşan emlakçı komisyonunu kiraya veren ile kiracının eşit bir şekilde paylaşarak ödeyebileceğini belirtiyor.

 

Alışılagelen uygulamada ise gayrimenkul kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu sıklıkla kiracı tarafından ödeniyor. Bu durum özellikle ekonomik sebeplerden dolayı zaman zaman kiracı adaylarının gayrimenkul danışmanlarından hizmet almayı tercih etmemesine neden olabiliyor. Örneğin daire kiralamayı planlayan, ancak emlakçı komisyonu ödemeye bütçe ayıramayanlar ya da ayırmak istemeyenler sahibinden kiralık daire alternatiflerini değerlendirmeyi daha elverişli bir seçenek olarak görebiliyor.

 

Ev Satarken Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?

Ev satışlarında genel olarak satış bedelleri oldukça yüksek tutarlar olduğundan ve emlakçı komisyonu da bu tutarlar üzerinden hesaplandığından emlakçı komisyonunun kim tarafından ödeneceği açıklığa kavuşturulması gereken konular arasında bulunuyor.

 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te daire satışında emlakçı komisyonu ödemesi hem satan hem de satın alan tarafın komisyon tutarını eşit olarak paylaşacağı şekilde düzenleniyor. Ancak taraflar arasında yapılan alıma satıma aracılık sözleşmesinde tarafların anlaşma sağladıkları farklı bir ödeme dağılımı belirlemesi de mümkün olabiliyor.

 

Emlakçı Komisyonu İade Edilir mi?

Alım satım ya da kiralama sürecinin tamamlanıp ilgili emlakçı komisyonun ödemesinin de yapılmasından sonra emlakçı komisyonu iadesi yalnızca aşağıda belirtilen özel durumlarda mümkün olabiliyor.

 

Sözleşmelere aykırı bir durumun oluşması

Kredi çekilerek finanse edilecek satış işlemlerinde bankadan kredi onayının alınamaması

Kiralanacak veya satın alınacak gayrimenkulün oturuma engel olabilecek bir durumunun tespit edilmesi

Satan ya da kiraya veren tarafın satıştan ya da kiralamadan vaz geçmesi

Süreçle ilgili herhangi bir yetkilendirme ya da aracılık sözleşmesinin hiç yapılmamış olması

Cayma ile ilgili cezai şartlar da genellikle aracılık sözleşmesi kapsamında düzenleniyor ve olası bir cayma durumunda emlakçı komisyonu bedelini aşmayacak şekilde hesaplanan bir cayma bedeli cayan taraf tarafından ödeniyor.

 

Emlakçı Komisyonu Nasıl Ödenir?

Genel uygulamada tarafların emlakçı komisyonunun kendi paylarına düşen kısmını nakit olarak ve tek seferde ödemeleri gerekiyor. Ödeme şekline taraflar arasında imzalanan alım satıma aracılık ya da kiralamaya aracılık sözleşmelerinin içeriğinde yer veriliyor. Emlakçı ve tarafların farklı ödeme şekillerinde anlaşmaya varmaları durumunda sözleşme kapsamı buna göre düzenlenebiliyor.

 

Emlakçı Komisyonu Ne Zaman Ödenir?

Emlakçının komisyona hak kazanabilmesi için yetkilendirme sözleşmesinde belirtilen hizmetlerin verilmiş olması ve sonuçta satış ya da kiralamanın gerçekleşmiş olması şartları bulunuyor. Komisyonla ilgili yasal bir dayanak olması için mutlaka gerçekleşen satış veya kiralama ile ilgili aracılık sözleşmelerinin de taraflarca imzalanmış olması gerekiyor.

 

Sözleşmelerin varlığı durumunda, işlemler tamamlandıktan sonra emlakçı komisyonunun ya da sözleşmelerdeki genel adıyla hizmet bedelinin taraflarca sözleşmede belirlenen dağılım çerçevesinde hemen ödenmesi gerekiyor.

01.
Copyright©2024| Murat Karaaslan| HER HAKKI SAKLIDIR
SAYFA BAŞI